Darmowy internet? A ktoś w dzisiejszych czasach jeszcze nie ma darmowego internetu w telefonie?
Dużo w tym racji, z drugiej strony otwarte wi-fi w restauracjach czy hotelach nadal jest popularne.
Ładowanie urządzeń typu smartfon? Pewnie mało jeszcze widziałem, bo nie udało mi się spotkać nikogo kto idzie "na miasto" ładować telefon.
Bardziej mi tutaj chodziło o nawiązanie do idei ławek solarnych, które dają możliwość ładowania telefonów i wielu wydaje się to super opcją, że można się poratować i podładować telefon.
Zakup biletów? Chyba jednak wygodniej to zrobić z poziomu smartfona.
Bardziej myślałem o wykorzystaniu tej możliwości przez Tarnobrzeski Dom Kultury czy "Kino Wisła". Może zastosowanie znalazł był również Klub Siarki Tarnobrzeg.
Czy to krok ku "miastu przyszłości"? 15 lat temu może i tak, dzisiaj to już chyba nie jest innowacja.
Szanuje opinie
Co do kosztów w trakcie roku:
Zużycie energii przez multimedialne słupy ogłoszeniowe może różnić się w zależności od trybu pracy urządzeń. Uwzględniając różne warianty pracy, przedstawiam poniżej szacunkowe roczne zużycie energii oraz koszty:
Maksymalne zużycie prądu w ciągu godziny podczas pracy klimatyzatora i nagrzewnicy: 1,8 kW
Roczne zużycie energii: 1,8 kW x 16 godzin/dzień x 365 dni = 10 512 kWh
Roczny koszt: 10 512 kWh x 0,6212 zł/kWh = 6 529,26 zł
Maksymalne zużycie prądu w ciągu godziny podczas pracy w wariancie aktywnego chłodzenia wentylatorami: 1,4 kW
Roczne zużycie energii: 1,4 kW x 16 godzin/dzień x 365 dni = 8 176 kWh
Roczny koszt: 8 176 kWh x 0,6212 zł/kWh = 5 077,38 zł
Maksymalne zużycie prądu w trybie oszczędzania energii (automatyczne przyciemnianie ekranów): 0,45 kW
Roczne zużycie energii: 0,45 kW x 16 godzin/dzień x 365 dni = 2 628,6 kWh
Roczny koszt: 2 628,6 kWh x 0,6212 zł/kWh = 1 632,38 zł
Zakładając, że urządzenia będą działały w różnych trybach w ciągu roku (np. część czasu w trybie oszczędzania energii, a część przy pełnym obciążeniu), średni roczny koszt energii elektrycznej dla jednego słupa można oszacować na około 5 000 zł. Dla wszystkich 7 słupów ogłoszeniowych:
Łączny roczny koszt energii elektrycznej: 7 słupów x 5 000 zł = 35 000 zł rocznie
Dzięki uwzględnieniu różnych trybów pracy oraz odpowiedniemu zarządzaniu energią (np. automatycznemu przełączaniu na tryb oszczędzania energii w godzinach nocnych), można dodatkowo obniżyć koszty energii elektrycznej, co zwiększy efektywność ekonomiczną projektu.
Koszty dostępu do internetu (łącze szerokopasmowe) – 8 400 zł rocznie
Każdy słup wymaga stałego dostępu do internetu, aby przesyłać dane i aktualizować treści. Szacowany koszt szerokopasmowego łącza wynosi około 1 200 zł rocznie na każdy słup. Alternatywą jest zakup dwóch kart sim do urządzenia, gdzie miesięczne koszty internetu w zależności o umowy z operatorem mogą być podobne lub nieznacznie niższe.
Trzeba doliczyć jeszcze licencje.
Pierwsze 12 miesięcy: Bezpłatnie
Kolejne lata: 1 000 zł rocznie za licencję dla każdego słupa ogłoszeniowego.
Łączny roczny koszt licencji: 7 słupów x 1 000 zł = 7 000 zł od drugiego roku funkcjonowania.
Roczne koszty związane z utrzymaniem tych urządzeń, takie jak opłaty za prąd i internet, będą z nawiązką rekompensowane przez dochody od sponsorów i przedsiębiorców, którzy będą zainteresowani wykorzystaniem tych nowoczesnych rozwiązań do promowania swoich ofert, co przyniesie dodatkowe korzyści finansowe dla budżetu miasta, lub jednostek zarządzających np. Tarnobrzeski Dom Kultury czy MOSiR Tarnobrzeg.
Szacunkowe przychody z powierzchni reklamowych w trakcie jednego roku/per urządzenie kształtują się miedzy 5 600 zł - 19 200 zł. Czyli 39 200-134 400 zł przy założeniu wykorzystania 7 słupów multimedialnych.
Pewnie pytań będzie znacznie więcej co mnie bardzo cieszy. Mam zamiar sukcesywnie dzielić się zarówno pomysłami związanymi z tym projektem/wyzwaniami/wizualizacjami itp. na naszym profilu na Facebooku SMART Tarnobrzeg
https://www.facebook.com/profile.php?id=61563828988020