"
**ALARM! Kulturowa bezczelność w Tarnobrzegu!**
W Tarnobrzegu rozgrywa się historia, która może wydawać się niektórym błaha, ale dla osób zaangażowanych w ochronę naszego dziedzictwa kulturowego, jak ja i moja rodzina, jest to prawdziwy cios w plecy. Od lat wspieram działalność Stowarzyszenia Życie z przytupem , której duszą jest moja mama Zofia Dąbrowska . Niemalże całe swoje dorosłe życie poświęciła na zachowanie pieśni tradycyjnych i kultury regionu, w którym przyszło jej żyć (pochodzi z Lubelszczyzny).
A co dostajemy w zamian? Nasz unikalny znak graficzny, projekt mojej mamy, używany od lat przez nasze stowarzyszenie, został bezczelnie skradziony przez nowo powstałe Stowarzyszenie "Lasowiacka Nuta"! Lasowiacka Nuta
Najbardziej irytujący jest fakt, że to "nowe" stowarzyszenie (funkcjonujące raptem kilka tygodni), które nie zdążyło jeszcze niczym się wykazać, otrzymało już spore dofinansowanie (każdy może sprawdzić na stronach UM Tarnobrzeg) To kolejny dowód na to, że w dzisiejszych czasach więcej liczą się znajomości niż prawdziwa pasja i zaangażowanie.
Tarnobrzeg w tym roku ogłosił obchody na cześć pani Marii Kozłowej, podkreślając tym samym wartość lokalnej tradycji i kultury. Czy takie działania nie powinny być chronione i szanowane? Jak można tak bezczelnie wykorzystywać czyjąś pracę, zwłaszcza kiedy chodzi o coś tak ważnego jak ochrona dziedzictwa kulturowego?
Nie mogę przejść obok tego obojętnie, nawet jeśli obecnie nie mieszkam w Tarnobrzegu. To nie tylko kwestia naruszenia praw autorskich, ale przede wszystkim braku szacunku dla pracy ludzi, którzy na prawdziwe wartości poświęcają swój czas, energię i serce.
Załączam logo naszego stowarzyszenia oraz "logo" stowarzyszenia Lasowiacka Nuta. Oceńcie sami. Nie ma mojej zgody na takie działania. To nie jest tylko walka o logo, to walka o szacunek do naszej kultury, historii i tradycji. Niech każdy zobaczy, jakie "wartości" reprezentuje nowe stowarzyszenie.
#Tarnobrzeg #Kultura #OchronaDziedzictwa #Bezczelność #LasowiackaNuta #ZyciaZPrzytupem #PrawaAutorskie

. I jak Ci ludzie to ogarniają
, praca, dom i jeszcze działalność nawet w kilku. Brawo, ale tak się da? Nie ma gdzieś deficytów w byciu?